Hur fungerar det?

Hur fungerar kinesiotape? och vad gör det?

Vid ansökan Kinesiotejp musklerna och lederna förs till en sträckt position, sedan appliceras tejpen på huden. På detta sätt förblir hela rörelseomfånget möjligt. När kroppsdelen återgår till sin naturliga avslappnade position lyfter tejpen huden något. På platsen där tejpen har applicerats kommer du att se vågor bildas, dessa kallas veck.

Vingningarna skapar utrymme mellan epidermis och subkutan vävnad där alla typer av receptorer för nerver, blod och lymfkärl finns.
85 % av smärtsensorerna är placerade i det översta lagret av huden (den superfasciala fascian). Tejpen aktiverar det smärtreducerande systemet. Smärtan försvinner, vilket gör att klienten kan röra sig bättre och använda den ursprungliga muskelfunktionen. Resultatet märks omedelbart inom terapeutens behandling.

Vad bör du vara uppmärksam på?

Vill du köpa kinesiotejp utsätts du för ett enormt utbud. Under de senaste åren har konceptet "Medical Taping" vuxit i popularitet. Som ett resultat har "lågbudget"-band och leverantörer dykt upp som svampar.

Detta kan orsaka problem. Billiga leverantörer sparar ofta på produktkvaliteten, som ett dåligt limlager som kan orsaka hudirritationer, dålig elasticitet eller ingen vidhäftningsstyrka. Speciellt om du vill träna med kinesiotejp är det användbart att det sitter kvar.

Flera saker är viktiga för att hjälpa dig på vägen.

  • är tejpen CE eller liknande certifierad (TÜV eller ASTM)
  • sträcker tejpen bra?
  • är tejpen vattentät och avvisande
  • är tejpen hudvänlig
  • tejpen sitter kvar på huden i mer än 3 dagar

Vad är det?

Kinesiotejp är en elastisk bomullstejp, ofta med anti-allergiska egenskaper. Tejpen har en liknande stretch som huden (nämligen 140%), men är bara sträckbar i en riktning (till skillnad från Dynamic Tape till exempel). Det vidhäftande lagret på tejpen aktiveras av kroppsvärme, så att tejpen ofta kan bäras i flera dagar och den är relativt motståndskraftig mot till exempel vatten.

Vad gör den?

För de flesta tillämpningar av Kinesiotejp man använder sig av elasticiteten i förhållande till huden. När allt kommer omkring, när tejpen appliceras medan huden sträcks, ser tejpen till att huden lyfts något när muskeln är avslappnad (väl applicerad tejp kan därför ofta kännas igen på de åsar som uppstår, de så kallade veckningarna) . Den huvudsakliga effekten av dessa kurvor är att mer utrymme skapas i den subkutana vävnaden, vilket stimulerar flödet av blod och lymfkärl.

En förbättring av cirkulationen och en minskning av trycket (mer utrymme = mindre tryck) skapar snabbt smärtstillande. Genom att minska smärtan kan du röra dig snabbare och bättre, vilket bara främjar läkningsprocessen ytterligare. Till skillnad från vanlig tejp främjar kinesiotejp främst rörelse, där stel tejp (t.ex. vid stukad fotled) appliceras tidigare för att begränsa rörelsen. Baserat på filosofin för Medical Taping Concept, främjar främjandet av fysiologiska rörelser endast återhämtningen av vävnader.

Utöver denna smärtreducerande effekt har kinesiotejp andra verkningsområden. Till exempel, beroende på fästtekniken, kan det påverka muskeltonen. Byggriktningen påverkar ju graden av tonisering (spänning) eller detonisering (avslappning) av muskeln, en effekt som kan fastställas genom elektromyografisk undersökning (EMG). På grund av ett komplicerat samspel mellan omständigheterna "drar" tejpen mot appliceringsbasen. Så om du applicerar tejpen från ursprung till införande av en muskel (t.ex. i quadriceps: från muskelbuken på rumpan till under knät), stimulerar du muskeln att förkorta, att dra ihop sig. Å andra sidan, om du applicerar tejpen underifrån knät och uppåt uppmuntrar du muskeln att förlängas, att slappna av. Muskelns status är en viktig skillnad vid skador (detonisering, avslappning syftar oftast till) och man förstår direkt att detta kan vara en klurig punkt om tejpen sätts på fel.

Förutom den smärtreducerande och muskelstödjande effekten kan kinesiotejp också spela en viktig roll för att stödja ledernablod- och lymfdränage stimulera eller neuroreflekterande vägar att påverka. Men det skulle leda oss för långt.

Var man kan köpa?

Kinesiotejp av Sporttape säljs på allt fler ställen. Tänk på lågprisbutiker som Kruidvat eller Action, men även apotek och till och med järnaffärer. Det finns dock en ökande skillnad i kvalitet, som vi redan har nämnt.

Du kan Kinesiotejp självklart även beställa online. Detta kan göras hos stora webbshopar eller enskilda grossister som Intertaping.BV.

Intertaping är specialiserat på rådgivning och distribution av medicinska band, stödband och relaterade produkter för professionella terapeuter, sjukgymnaster, idrottsterapeuter och (semi)professionella idrottare. Vi säljer olika märken av kinesiotejp i olika färger. 

Tips om tejpning.

Nedan hittar du användbara tips för att applicera kinesiotejp. Dessa tips har tagits fram som svar på de många frågorna om att tillämpa vår Fysioband.