Cuppingmassage, wat is het? - Intertaping.nl

Koppningsmassage, vad är det?

Vad är koppningsmassage?

En koppningsmassage är en massage som använder koppar av glas, silikon eller annat material. Dessa koppar placeras på huden och sugs upp.

Detta vakuum kan erhållas på olika sätt, till exempel med en pump. Vakuumet gör att huden och den subkutana bindväven stiger i koppen. Detta säkerställer att blodflödet i det behandlade området ökar avsevärt. Du kan också använda dessa koppar för att lossa vidhäftningar i bindväven.


Hur kom koppningsmassage till?

Koppningsmassage är en urgammal, huvudsakligen orientalisk medicin. Det var redan en del av traditionell kinesisk medicin långt före Kristus. Koppar värmdes upp och placerades på huden, varefter de sög ett vakuum. Koppningsmassage gavs redan i det antika Arabien. Här gavs särskilt lagen om koppning, varvid man först gjorde snitt i huden. Genom att sedan dammsuga huden skulle det "dåliga" blodet dras ut ur kroppen.


Men även i Nederländerna användes koppningsmassage redan på medeltiden. Även här sågs koppningsmassage som 'blödning' och som en del av att bota sjukdomar.

Numera görs även både torrkoppningsmassage och våtkoppningsmassage. Du kan läsa mer om detta under rubriken 'Typer av koppningsmassage'. I den här bloggen kommer vi främst att fokusera på dry cupping, där huden förblir intakt. Detta är den metod som oftast används i Nederländerna.


När gör du koppningsmassage?

En koppningsmassage kan vara en fristående massage. Men koppningsmassage kan också göras som en del av en annan typ av massage, som sportmassage, klagomålsinriktad massage eller bindvävsmassage. Koppningsmassage kan användas för att minska besvären. Men en koppningsmassage rekommenderas också för att främja återhämtning av muskler och hud efter träning.

Efterfrågan på koppningsmassage ökar. Att erbjuda koppningsmassage kan därför vara en bra förlängning av din massagepraktik!

Fler och fler gör också hemma koppning själv. Detta syftar främst till att minska celluliter.

För vilka besvär gör du koppningsmassage?

En koppningsbehandling kan ha en positiv effekt på många områden. Den används därför för olika klagomål. Till exempel kan en koppningsmassage vara mycket effektiv för:

 • nackbesvär
 • huvudvärk klagomål
 • Axelklagomål
 • ryggproblem
 • Armklagomål
 • muskelskador
 • Celluliter
 • Vidhäftningar av bindväven och klagomål som uppstår från dem
 • Ärrbehandling (äldre ärr)
 • Fibromyalgi
 • Bristningar
 • Rynkor
 • Ta bort energiblockeringar

Vad är koppning bra för?

Koppning har en stark effekt på huden och bindväven. Men koppningsmassage används också för att främja muskelåterhämtning. I holistisk massage används koppar för att ta bort energiblockeringar.

Koppningsmassage har stor effekt på bindväven. Vid besvär orsakade av bunden bindväv rekommenderas att ge ett antal koppningsmassage. En koppningsmassage kan också hjälpa till vid långvariga eller återkommande besvär. Vid långvariga besvär anpassar sig bindväven och blir tätare och stelare, vilket också upprätthåller besvären. Genom att intensivt lossa bindväven med hjälp av koppning är det möjligt att bryta denna cirkel.

Koppningsmassage kan också vara av mervärde för muskelbesvär. Vakuumet i kopparna ser till att blodcirkulationen stimuleras kraftigt på en mycket lokal plats. Detta uppmuntrar kroppen att ta bort slaggprodukter och tillföra näringsämnen på den platsen. Detta säkerställer att återhämtningen påskyndas.


Ska jag flytta på kopparna eller inte?


Det finns flera alternativ för att ge koppningsmassage. På så sätt kan du lämna kopparna på huden. Det går även att flytta på kopparna medan de har dammsugits. Med denna sista metod är det nödvändigt att använda massageolja.

Varför uppstår röda runda fläckar?

Efter en koppningsmassage ser man ofta röda runda fläckar på området som har behandlats. Dessa kan till och med missfärgas till blått. Det beror på att blodflödet på den platsen stimuleras kraftigt av vakuumet i kopparna. Dessa röda prickar förekommer i större eller mindre utsträckning och beror på intensiteten och metoden för koppningsmassagen.

Tillbaka till blogg