Kinesiotejp, vad är det och vad gör det?

Vad är det och vad gör det?

Kinesiotejp är en elastisk tejp som används av (topp)idrottare och sjukgymnaster. Det stimulerar läkningsprocessen efter skador eller erbjuder en förebyggande skyddande effekt mot överbelastning. Vid korrekt applicering lindrar tejpen smärta och ger stöd åt muskler och leder. Det kan till och med minska besvären av hösnuva med upp till 84 %. Vi berättar mer om hur Kinesiotape fungerar och ger dig tips om rätt appliceringsmetod.

Vad bör du vara uppmärksam på?

Vill du köpa kinesiotejp utsätts du för ett enormt utbud. Under de senaste åren har konceptet "Medical Taping" vuxit i popularitet. Som ett resultat har "lågbudget"-band och leverantörer dykt upp som svampar. Detta kan orsaka problem. Billiga leverantörer sparar ofta på produktkvaliteten, som ett dåligt limlager som kan orsaka hudirritationer, dålig elasticitet eller ingen vidhäftningsstyrka. Speciellt om du vill träna med kinesiotejp är det användbart att det sitter kvar.

Flera saker är viktiga för att hjälpa dig på vägen.

  • är tejpen CE eller liknande certifierad (TÜV eller ASTM)
  • sträcker tejpen bra?
  • är tejpen vattentät och avvisande
  • är tejpen hudvänlig
  • tejpen sitter kvar på huden i mer än 3 dagar

 

Var kommer det ifrån?

De mångfärgade tejpbitarna du ser på idrottare är för det mesta bitar kinesiotape. Kinesiotejpning är en del av den sk Medicinsk tejpning koncept, som grundades för mer än 40 år sedan, främst i Japan och Korea. Denna filosofi bygger på det faktum att muskler inte bara är nödvändiga för rörelse, utan också bestämmer blod- och lymfflödet. Elastisk tejp som, förutsatt att den har rätt egenskaper, kan stödja musklerna på rätt sätt, kan därför spela en viktig roll för muskelvävnadens funktion och (hjälpa) till att läka olika skador eller värk. Dessa är för övrigt inte bara antaganden, utan en viktig effekt har visats av omfattande vetenskaplig forskning. Senare märktes det också att samma teori också tycktes vara tillämpbar utanför muskelvävnaden.

Vad är det?

Kinesiotape är en elastisk bomullstejp, ofta med anti-allergiska egenskaper. Tejpen har en liknande stretch som huden (nämligen 140%), men är bara sträckbar i en riktning (till skillnad från Dynamic Tape till exempel). Det vidhäftande lagret på tejpen aktiveras av kroppsvärme, så att tejpen ofta kan bäras i flera dagar och den är relativt motståndskraftig mot till exempel vatten.

Vad gör den?

För de flesta tillämpningar av kinesiotape man använder sig av elasticiteten i förhållande till huden. När allt kommer omkring, när tejpen appliceras medan huden sträcks, ser tejpen till att huden lyfts något när muskeln är avslappnad (väl applicerad tejp kan därför ofta kännas igen på de åsar som uppstår, de så kallade veckningarna) . Den huvudsakliga effekten av dessa kurvor är att mer utrymme skapas i den subkutana vävnaden, vilket stimulerar flödet av blod och lymfkärl.

En förbättring av cirkulationen och en minskning av trycket (mer utrymme = mindre tryck) skapar snabbt smärtstillande. Genom att minska smärtan kan du röra dig snabbare och bättre, vilket bara främjar läkningsprocessen ytterligare. Till skillnad från vanlig tejp främjar kinesiotejp främst rörelse, där stel tejp (t.ex. vid stukad fotled) appliceras tidigare för att begränsa rörelsen. Baserat på filosofin för Medical Taping Concept, främjar främjandet av fysiologiska rörelser endast återhämtningen av vävnader.

Utöver denna smärtreducerande effekt har kinesiotejp andra verkningsområden. Till exempel, beroende på fästtekniken, kan det påverka muskeltonen. Byggriktningen påverkar ju graden av tonisering (spänning) eller detonisering (avslappning) av muskeln, en effekt som kan fastställas genom elektromyografisk undersökning (EMG). På grund av ett komplicerat samspel mellan omständigheterna "drar" tejpen mot appliceringsbasen. Så om du applicerar tejpen från ursprung till införande av en muskel (t.ex. i quadriceps: från muskelbuken på rumpan till under knät), stimulerar du muskeln att förkorta, att dra ihop sig. Å andra sidan, om du applicerar tejpen underifrån knät och uppåt uppmuntrar du muskeln att förlängas, att slappna av. Muskelns status är en viktig skillnad vid skador (detonisering, avslappning syftar oftast till) och man förstår direkt att detta kan vara en klurig punkt om tejpen sätts på fel.

Förutom den smärtreducerande och muskelstödjande effekten kan kinesiotejp också spela en viktig roll för att stödja ledernablod- och lymfdränage stimulera eller neuroreflekterande vägar att påverka. Men det skulle leda oss för långt...

Mirakelkur?

Mirakel existerar inte. Och absolut inte inom idrotten. Det är tydligt att kinesiotejp har revolutionerat (idrotts)medicin och sjukgymnastik de senaste åren. Att vid ett sådant EM till exempel nästan alla tiokamper har en färgad tejpbit att hitta någonstans borde inte förvåna. Dessa idrottsmän och kvinnor pressar sina kroppar till det yttersta och vid ett stort mästerskap finns det ibland idrottare som – även om de lider av smärta – fortfarande vill bita ihop. Den vitryska tiokampen Andrei Krauchanka var det mest extrema exemplet på detta i går kväll (se videon nedan, även om han var särskilt med på BBC-bilderna och det var bara riktigt tydligt). Mannen gick, fast tillsammans med kinesiotape, till vandringsled på sin avslutande 1500m. Krauchanka lyckades begränsa skadorna till sina närmaste konkurrenter och tog därmed ändå hem guldmedaljen i tiokampen. Inte idealiskt för sådana sporter, men om 1500 meter är det enda som skiljer dig från en europeisk titel så är alla hjälpmedel välkomna.

Var man kan köpa?

Kinesiotape eller Sporttape säljs på allt fler ställen. Tänk på lågprisbutiker som Kruidvat eller Action, men även apotek och till och med järnaffärer. Det finns dock en ökande skillnad i kvalitet, som vi redan har nämnt.

Du kan självklart även beställa kinesiotejp online. Detta kan göras hos stora webbshopar eller enskilda grossister som Intertaping.BV.

Intertaping är specialiserat på rådgivning och distribution av medicinska band, stödband och relaterade produkter för professionella terapeuter, sjukgymnaster, idrottsterapeuter och (semi)professionella idrottare. Vi säljer olika märken av kinesiotejp i olika färger. Mer information om andra typer av Kinesio Tape hittar du här:

 

Acutop (från huset) Nasara Tejp Temtex KT Tape