Moxa therapie ofwel warmtetherapie

Moxaterapi eller värmeterapi

Vad är moxaterapi?

Moxaterapi är en del av akupunktur och traditionell kinesisk medicin. Det är en behandling med en moxastick av en akupunkturpunkt på kroppen. A moxastick ser mycket ut som en stor cigarr. När du tänder den sprider den en intensiv värmestrålning över akupunkturpunkten som är väldigt behaglig och absolut inte smärtsam.

Satspresentationsstatistik  

Cirka 3,5 % av barnen som föds ligger i sätesläge strax före förlossningen. Ibland försöker gynekologen vända barnet i buken. Detta kan vara irriterande för den blivande mamman. 80 % av kvinnorna som är gravida med ett sätesbarn föder med kejsarsnitt. De flesta tycker att det är synd: de skulle vilja uppleva en naturlig förlossning. Det är därför allt fler kvinnor använder en behandlingsmetod som kallas moxaterapi. Moxa-terapi är helt smärtfri och kan utföras hemma. Och viktigast av allt: vetenskaplig forskning har visat att moxaterapi ökar chansen att barnet vänder sig spontant från 50 % till 75 %.

Säkerheten med moxaterapi?

De fyra studierna som beskrivs på denna sida visar att det inte finns några negativa effekter eller biverkningar av moxaterapi. De moxastick själv är naturligt varm. Den ska aldrig hållas mot huden, utan minst en centimeter bort från den. Om behandlingen utförs noggrant är den riskfri.

Moxa-terapi för sätespresentationer: holländska fakta 

För tre tusen år sedan behandlade kinesiska akupunktörer först gravida kvinnor med moxaterapi. Mycket vetenskaplig forskning har gjort akupunktur alltmer känd och betrodd i västvärlden. JAMA (Journal of American Medical Association) publicerade en studie från 1998 om moxaterapi hos gravida kvinnor i väst.

Omkring tvåhundratusen barn föds varje år i Nederländerna. Strax före förlossningen ligger sju tusen barn (3,5 %) i sätesställning. De flesta av dessa förlossas med kejsarsnitt för att undvika riskerna med en naturlig sätesförlossning.

Studien i JAMA har bidragit till det ökande intresset för denna behandlingsmetod i Nederländerna. Studien konstaterade att chansen att ett barn blir spontant med moxa terapi under den 33: e till den 36: e veckan, ökar från 50% till 75%. Om mödrarna får moxa behandling mellan den 33: e och 36: e veckan. Så 1750 fler kvinnor kan få en naturlig förlossning.

Moxa-terapi för sätespresentationer: behandlingen

Gravida kvinnor med sätesbarn kan börja moxabehandling från och med 33:e veckan. Akupunktören värmer sidan av lilltån, i akupunkturtermer Blåsa 67, i femton minuter med en moxastick. Denna behandling är mycket enkel och kan även utföras hemma med hjälp av partnern. Detta beror på att gravida kvinnor inte längre lätt kan nå sin lilltå under den perioden av graviditeten. Moxa-behandlingen ska upprepas dagligen i två veckor.

Hur fungerar moxaterapi? 

Det finns en västerländsk fysiologisk förklaring till effekten av moxaterapi och en österländsk från traditionell kinesisk medicin (TCM).

Enligt TCM kommer värmeenergi (aka Yang) in i det lilla bäckenet när du värmer Blåsa 67 (aka Zhi Yin) på sidan av lilltån. Den värmande energin i det lilla bäckenet ger rörelse. Livmodern ligger också i det lilla bäckenet. På grund av rörelsen i det lilla bäckenet blir barnet också rörligt och han (eller hon) börjar vända sig.

Enligt västerländsk medicin förbättrar moxaterapi blodflödet till livmodern. Det gör att det mognar bättre och det är större chans att barnet vänder sig spontant. Dessutom stimulerar moxa antagligen påverkar binjuren och de hormoner binjuren producerar livmoderns muskelvävnad. Detta skulle göra barnet mer rörligt och så småningom kunna vända sig. 

Moxaterapi hjälper till med många fysiska och psykiska besvär. Detta på grund av den avslappnade känslan som terapin ger direkt. Och så stimulerar det dina muskler. Detta fungerar bra om du har problem med till exempel matsmältning, kramper eller brist på energi. Och det fungerar mycket bra för ömma och stela muskler och reumatiska besvär.

Alla fördelarna med moxa-terapi i en överblick:

  • Behandlingen är mycket säker för den blivande mamman och för det ofödda barnet. Den spontana rotationen framkallas; det finns ingen direkt kontakt med barnet.
  • Behandlingen är inte betungande för mamman. Den externa versionen som utförs av en gynekolog vid 36:e veckan kan vara mycket påfrestande.
  • Det finns inga kända biverkningar.
  • I 75 % av fallen vänder det ofödda barnet spontant i livmodern, förutsatt att behandlingen genomfördes mellan 33:e och 36:e graviditetsveckan.
  • Moxa-terapi ökar chansen att den blivande mamman föder naturligt med 75 %.
  • Behandlingen kan ske hemma eftersom det är väldigt lätt att lära sig.
  • Behandlingen är kostnadseffektiv. Om en bebis inte vänder sig i livmodern kommer han (eller hon) troligen att födas med kejsarsnitt. Ett kejsarsnitt kostar cirka €6000

 

Tillbaka till blogg