Moxa & Termoterapi

Moxibustion, även känd som moxaterapi eller moxen, är en form av terapi från traditionell kinesisk medicin (TCM). Den beskriver processen att bränna bort speciella punkter på kroppen av moxa (byngröt).

Moxibustion – hur det fungerar

Termen moxibustion är uppbyggd av det japanska ordet för de torkade fibrerna i mugwortörten "Mog(u)sa" och det latinska ordet "Combustio" (att bränna). Under moxibustion bränns små mängder torkade, fina byngrötfibrer (moxa) av vid specifika terapipunkter på de så kallade meridianerna. Medan vissa punkter används för brännskador, är andra traditionellt reserverade för akupunktur. Grån har länge använts som en medicinal och aromatisk växt i (fjärran) östern och västern. Bladen torkas, rengörs, rivs och bearbetas till en fin, ljus bomullsull. I traditionell kinesisk medicin tros värmen från den pyrande moxan påverka meridiansystemet.

Moxaterapi hjälper till med många fysiska och psykiska besvär. Detta på grund av den avslappnade känslan som terapin ger direkt. Och så stimulerar det dina muskler. Detta fungerar bra om du har problem med till exempel matsmältning, kramper eller brist på energi. Och det fungerar mycket bra för ömma och stela muskler och reumatiska besvär.